4 tips som höjer din produktivitet

Mina fyra tips är från hyllmeter om GTD, Produktivitet, Pareto och andra tips av de stora inom produktivitet som David Allen och ‎Timothy Ferriss.
Lästid: 5 min
Fredrik Ljungdell
Tillbaka till bloggen

photodune-10364648-illustration-of-application-or-website-development-working-process-of-design-and-programming-l-767132-edited

Jag själv är en stor produktivitetsfantast och får ofta frågan om hur jag hinner med allt.

Jag brukar svara att jag gör det viktigaste först och det oviktiga gör jag inte alls. Det kan uppfattas som provocerande av vissa och många säger att de inte själva kan göra det av en eller en annan anledning.

Jag vet att alla kan göra det och de som vågar prova har massor att tjäna på det. 

Mina fyra tips är en sammanfattning av hyllmeter med böcker om GTD, Produktivitet, Pareto och andra tips av de stora namnen inom produktivitet som David Allen och ‎Timothy Ferriss


1.Infrastruktur

Genom att begränsa andras tillgång till dig själv kommer du bli en bättre kollega och affärspartner. Du får mer tid över till de som behöver dig just nu och du kommer kunna ge bättre och mer genomtänka svar till alla runt omkring dig.
  • Uppmuntra alla att maila dig i första hand
  • Be folk som ringer dig att maila dig istället
  • Aktivera autosvar på mailen med att du läser mail 12:00 och 16:00 och svarar inom 24h, informera om alternativa kontaktytor och att de ska ringa dig på ditt direktnummer om det är brådskande.
  • Spela in ett telesvar som säger att du inte kan svara just nu, är det brådskande så kan de skicka sms, om inte brådskande maila ärendet så återkopplar du så snart du kan.

Detta kan kännas både omöjligt och provocerande, men det kommer ge dig enormt mycket mer tid.

Tid till kunder, kollegor och uppgifter som verkligen behöver den just nu. Samtidigt som du kommer kunna ge bättre svar till alla andra.

Skulle någon reagera på det så berättar du att du har så mycket att göra att du måste prioritera, och genom att prioritera kan du ge dem en bättre service.


2. Planera dagen

Varje morgon gör du en lista över vad du har att göra idag, det blir i regel en lång lista. Ta sedan ett papper där du gör två kolumner, till höger skriver du de viktigaste i turordning och i vänster kolumn skriver du alla andra.
  1. De till höger påbörjar du direkt, om du har möjlighet så tar du den största eller jobbigaste uppgiften först.
  2. De till vänster är absolut förbjudna. Det är vänsterkolumnen som är tidstjuven och det kräver att man är medveten om vilka som finns där i för att kunna upptäcka när man böjar slösa med sin tid. 


3. Jobba ostört

Stäng av alla pushnotiser och programbrickor i mobilen. Stäng av mailsignalen i datorn och minimera inkorgen så du kan skicka mail utan att behöva se din inbox. Det finns inget där i som är så brådskande att du måste agera på sekunden och skulle det mot förmodan vara så brådskande så kommer de ringa dig när de får ditt autosvar i mailen.


4. Batcha dina tidstjuvar

Att Batcha sina uppgifter är att man samlar sporadiskt återkommande uppgifter till samlade moment. Ett bra exempel är mail, istället för att kolla mailen varje gång det plingar till i datorn eller nästan maniskt i mobilen så läser du mail kl 12:00 och 16:00 varje dag, lägg in det i din kalender så slipper du tänka på det själv.

Det kommer spara dig många timmar i veckan och ge dig arbetsro på ett helt nytt sätt.

Bra verktyg för ökad produktivet

Min kollega Alexander Larsson har listat våra favoritverktyg i sitt blogginlägg 7 verktyg som gör dig produktiv på riktigt


Fyll i din mailadress för att prenumerera på bloggen så får du nyheter direkt i din mailkorg.

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

Blanda häxa på personalen - bygg tvärgrupper

Blanda häxa på din personal! Sätt samman personer från olika avdelningar i tvärgrupper för att fånga in allas åsikter och behov
Läs artikeln

Upphandla molntjänster: Engagerade användare är nöjda användare

Genom att utföra workshops, medarbetarundersökningar och djupintervjuer med dina medarbetare kan du köpa in IT-system anpassade efter deras behov
Läs artikeln

Bli en bättre mötesdeltagare på 3 minuter

Det du kan göra för att bli en bättre mötesdeltagare är två enkla saker, var mentalt närvarande och ta med dig de få saker du måste agera på efter ...
Läs artikeln