Artificiell Intelligens, hot eller möjlighet? intervju i Sveriges Radio P1.

Intervju om Artificiell Intelligens med Fredrik Ljungdell, Clara Callmer, Danica Kragic och Heide Stensmyren. Av Anders Diamant på Sveriges Radio P1.
Lästid: 12 min
Alexander Larsson
Tillbaka till bloggen

Vill du lära dig mer om Artficiell Intelligens och framtidens digitala arbetsplats? anmäl dig till en av våra frukostar här.

Intervju om Artificiell Intelligens med Fredrik Ljungdell, Clara Callmer, Danica Kragic och Heide Stensmyren. Av Anders Diamant för Sveriges Radio P1.

Textad:

(Fredrik Ljungdell) - Det vi ser nu, det är att Ai efterfrågas mycket, mycket mer än tidigare. Och det är verkligen "First Movers Advantage", den som är först på detta här kommer att vara så oändligt mycket längre fram än dem andra. Tricket med AI är att den som är först och den som har pågått längst, det AI:t har lärt sig mest och detta kommer att förändra alla branscher.

Fredrik Ljungdell försöker få företag att ställa om till en digital arbetsplats. Han är tydlig med att det är bråttom, eftersom att den artificiella intelligensen inte längre är ett framtidsscenario, den första generationen AI är nämligen redan här. Han nämner produkten som fått ett kvinnligt namn och som till exempel ersätter telefonsupporten.

(Fredrik Ljungdell) - Kvinnan heter Amelia, hon pratar72 språk, hon lär sig i princip vilket jobb som helst på 60 dagar. Det börjar med att hon ligger och lyssnar på kundcentersamtalen, kunderna som ringer in och deras frågor. Hon läser mailen och lär sig vad man ska svara, och med tiden så tar hon över samtalen, hon pratar flytande på 72 språk och det är bara i de fallen där hon inte reder ut det själv som hon släpper vidare det till en mänsklig kollega. I de fallen lyssnar hon samtidigt på det samtalet så att nästa gång hon får den frågan som hon inte begrep så kan hon lösa det själv.

När datorerna utrustats med förmågan att lära sig utifrån dem erfarenheter de gör så kallas det alltså för Artificiell intelligens och det finns många exempel på betydligt mer kvalificerade arbetsuppgifter än till exempel kundtjänst, som AI kan utföra. Fredrik Ljungdell tar upp ett nyligen uppmärksammat exempel på när IBMs AI-dator "Watson" fick läsa in 20 miljoner sidor av den senaste cancerforskningen och 10 000 anonymiserade journaler för att hjälpa japanska läkare med ett svårlöst fall.

(Fredrik Ljungdell) - Det AI gör i ett ögonblick, som inte vi har förmågan till, det är att se mönster och dra slutsatser på en helt annan skala och på åtta minuter så hade Watson satt diagnos på en 60-årig kvinna om deras bästa läkare hade gått bet på i över två månader. Precis rätt diagnos för en väldigt ovanligt form av leukemi och även en rekomendation på en behandling som läkarna kunde bekräfta och som även har hjälpt.

(Clara Callmer) - Jag heter Clara Callmer, jag pluggar industriell ekonomi med inriktningen tillämpad matematik och jag vet inte riktigt alls vad jag kommer att bli.

Jag träffar Clara på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och trots att hon inte vet vad hon komer att jobba med i framtiden så verkar hon inte orolig för att de jobben som hon kan få idag kommer att vara borta när hon pluggat färdigt.

(Clara Callmer) - Nej verkligen inte, jag tror att det kommer att dröja alldeles för lång tid innan det händer och jag anser själv att jag har en så passa avancerad utbildning att det kommer finnas jobb. För att även om Ai kanske kunde göra mycket av de arbetsuppgifter så jag tror att jag kommer ha idag så kommer det alltid finnas andra saker, utveckling och sådana saker.

(Anders Diamant) - Vilken är din viktigaste egenskap som människa, som inte roboten skulle kunna ta över?

(Clara Callmer) - Innovation, tänka ut nya baor och nya lösningar. Robotar kommer ju bara att tänka på att effektivisera på alla möjliga sätt. Men det är ju inte alltid det som kommer att vara den bästa lösningen.

(Danica Kragic) - Alla yrken där man använder sig av erfarenhet och regler kan egentligen automatiseras. Det är väldigt, väldigt många yrken.

Det säger Danica Kragic, professor i datologi vid KTH i Stockholm. 

(Danica Kragic) - Tänk dig att allt går att beskriva med exempel, "så här brukar jag göra". Man kanske inte använder så mycket av kroppen, men hjärnan följer ett antal regler, det kan en dator göra idag.

När AI nu tar över yrkesuppgifter där just erfarenhet är viktigt så kommer det inte att vara lika mycket värt på arbetsmarknaden längre. Och då talar vi om branscher som tidigare gått igenom datoriseringen rätt så smärtfritt. Till exempel jurister, läkare och ingenjörer. I och med AI utsätts nu även de som är högutbildade för konkurrens. Danica Kragic igen:

(Danica Kragic) - Det är såklart inte så välkommet för man är ju rädd för sitt jobb och sitt yrke. Det kommer inte att hända imorgon, det kommer att hända successivt. Innan det så kommer vi att se en ganska lång period där experter, alltså människor, samarbetar med maskiner och dela väldigt mycket av den kunskapen dem har med maskinerna.

Vilken egenskap kommer då att värderas högst på arbetsmarknaden i framtiden när just erfarenhet inte längre är en fjäder i hatten?

(Danica Kragic) - Det här med att tänka, som vi brukar säga, utanför boxen och använda sig av kreativitet för att hitta helt nya lösningar det är inte alltid så lätt när man har tidspress på sig och man ska leverera snabba resultat och så vidare. I framtiden, om lite av det här tänkandet kan avlastas på grund av att en maskin gör det då får vi mer tid för kreativt tänkande. Och det är inte lätt, för det är inte naturligt för alla att man ska tänka kreatvivt. Då undran man; hur utbildar vi nästa generation att de verkligan ska våga tänka annorlunda? det är inte alltid så väldigt lätt.

Det är bland annat din uppgift?

(Danica Kragic) - Ja precis, och det hoppas jag verkligen att kunna göra.

Exemplet i Japan där det tog en AI-dator 8 minuter att lösa det som läkarna inte lyckats med på flera veckor. Det får mig att kontakta Sveriges Läkarförbund, där Heide Stensmyren är ordförande. Hur kommer detta att förändra läkaryrket undrar jag?

(Heidi Stensmyren) - Det handlar väl om att utvecklas eller avvecklas. Om man statiskt håller kvar vid vissa saker och säger att vi vill inte utveckla någonting, ja då kommer man att avvecklas.

Så vad kommer den framtida läkarens arbetsuppgifter vara ifall ni också får hjälp av Artificiell Intelligens?

(Heidi Stensmyren) - Den kommer att vara att ta det medicinska ansvaret för vården av patienten. Då kommer vi att ha en rad olika instrument till vårt stöd och det kan vara att vi har en molntjänst där doktor Watson hjälper oss. Man får inte se det som en konkurrens mellan Watson och läkaren utan att vi kommer att komplettera varandra. 

Man får inte se det så, eller väljer du att inte se det som det?

(Heidi Stensmyren) - Det är ju klart, man får ju välja att se det som det. Nej, det kommer att komplettera vår handläggning, inte konkurrera ut den.

Komplettera istället för att konkurrera, utvecklas istället för att avvecklas. Heide Stensmyren är optimist och ser AI-roboten som en viktig avlastning för branschen. Något som gör att jag ställer följand fråga till henne; din uppgift som ordförande i Sveriges Läkarförbund, kan det ersättas av en dator?

(Heidi Stensmyren) - Det kanske den kan.

Nu ser ju inte radiolyssnarna att du är en människa, hur kan du bevisa att du är en människa för radiolyssnaren?

(Heidi Stensmyren) - Det var en klurig fråga. Då är nästa fråga; spelar det någon roll för lyssnaren?

Det är en bra motfråga som du själv gärna skulle vilja svara ja på?

(Heidi Stensmyren) - Ja.

Många verkar se AI som ett komplement i yrkeslivet, åtminstonde på kort sikt. Och vi männisor får kanske mer tid för annat men borde alltså också fokusera på att vara kreativa och kritiska. Samtidigt så måste nu alla förstå hur snabbt samhället kommer att förändras, det säger Danica Kragic på KTH. Bara för att saker är möjliga så måste de inte vara tillåtna. Hon efterlyser ett samtal där alla; politiker, akademiker och hela befolkningen är delaktiga på något sätt.

(Danica Kragic) - Nu mer än någonsin behöver man alla instanser i samhället för att vara med och diskutera och inse var hela samhället är på väg. För att man ska kunna, om det behövs, förbjuda viss utveckling. Men sedan också försäkra sig om att det som finns används på bästa möjliga sätt och till det goda enbart.

Hot eller möjlighet? det beror på vem som är betraktare?

(Fredrik Ljungdell) - Det är definitivt ett hot, dem som är smartast av oss här på planeten är väldigt tydliga med att vi måste passa oss. Om man ser på de stora husen, så har Google med flera,  anställt både filosofer och poeter för att ta sig an det här. Se på Watson som måste lära som om etik, och framförallt moral, som får se på barnfilm för att vi måste fostra AI:t som vi fostrar oss själva.

Fredrik Ljungdell, som säljer AI-lösningar till företag, ser alltså även han riskerna med Artificiell Intelligens och känner också till oron som en del upphöjda vetenskapsmän har inför att datorerna blir smartare än människorna och vad som kan hända då.

(Fredrik Ljungdell) - När datorna går förbi människan är mycket närmre än vad vi tror och ingen av oss kan förställa sig vad som händer då. Vad är vi till datorerna?

Fram tills dess gäller det att tjäna så mycket pengar som möjligt?

(Fredrik Ljungdell) - Ja och den som är först ut är den som får ta hem guldet.

Intervju gjord av Anders Diamant för Sveriges Radio P1.

Vill du veta mer om skillnaderna mellan Artficiell Intelligens, Machine Learning och Deep Learning? Klicka här. 

 

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

Skillnaden på Artificiell Intelligens, Machine Learning och Deep Learning

I det här inlägget reder vi ut likheter och skillnader mellan begreppen AI - Artificiell Intelligens, Machine Learning och Deep Learning.
Läs artikeln

IoT: hot eller möjlighet?

Vad betyder teknikbegreppet Internet of Things och hur ser framtiden ut? I det här blogginlägget får du ta del av praktiska exempel och ...
Läs artikeln

Coolifiering genom teknik - vår planets räddning?

Teknik är svaret på så många frågor idag. Är det även svaret på hur vi ska rädda vår planet?
Läs artikeln