CIO - Så dubblar du lönen till 2017!

Allt fler företag har valt att utesluta CIO ur ledningsgruppen (-34% sedan 2002), samtidigt som CIOs roll är viktigare än någonsin.
Lästid: 5 min
Fredrik Ljungdell
Tillbaka till bloggen

CIO - löneförhandling
Jag träffar ungefär 100 CIOs och IT-chefer om året, de är från alla möjliga branscher och på företag i olika storlekar. Samtidigt får jag insyn i motsvarande antal ledningsgrupper och deras syn på IT i verksamheten. Jag går på 30-talet relevanta seminarier om året och jag läser ”alla” relevanta bloggar och branschtidningar.

Baserat på mina möten och min samlade kunskap om IT som bransch, fenomen och utmaning har jag en spaning som jag vågar sätta min hatt på. Spaningen handlar om att en viss kategori av CIOs kommer kunna se en flera hundraprocentig löneökning, hedersplats i ledningsgruppen ochen ny titel de närmstaåren.

CIO 2015

Allt fler företag har valt att utesluta CIO ur ledningsgruppen (-34% sedan 2002), samtidigt som CIOs roll är viktigare än någonsin. IT är företagets enda verkliga nav och det verktyg som ger absolut mest tillbaka till företaget per investerad krona, oavsett om det gäller satsningar inom försäljning, hr eller management. (Läs gärna Robins inlägg om varför HR måste tvinga alla att spela på arbetstid!).

Vi närmar oss ett skifte i mind-set hos ledningsgrupper. Det är en bit kvar men bevisen för att CIO faktiskt är viktigast i organisationen börjar hopa sig. För att skynda på processen i din ledningsgrupp och ta reda på vad som är nästa steg för er kan du beställa en Mobility Curve Workshop här.

CIO 2016

Poletten börjar trilla ner. En bevisad konsekvens i form av konkurrenter som börjar köra ifrån och fler konkreta exempel på hur närliggande branscher vänds ut och in av en enskild spelare eller, ibland, en helt ny. (Läs gärna inlägg om dina nya konkurrenter)

Vissa CIOs blir inbjudna i ledningsgruppen och börjar få frågor om tekniska möjligheter och förutsättningar för att förändra affären. Eller att behålla/ta marknadsandelar och binda upp kunder genom tjänstefiering. Andra får stå vid sidan av med det tekniska arvet och se hur externa konsulter bygger en ny modern affärsdriven IT-miljö utan CIOs medverkan. Den sistnämnda vill du inte vara.

CIO 2017

IT är etablerat som navet i både den intäktsdrivande och kostnadsbesparande verksamheten. De företag som missade tåget som gick vintern 2015 (ca 25%) är i den mentala processen för att acceptera att det måste sälja eller avveckla sina verksamheter och de företag som låg före kurvan har tagit stora marknadsandelar och samtidigt förändrat affärsmodellen med hjälp av digitalisering, IoT och Big Data. Den CIO som tog plats tidigt och drev på förändringen är gud och enväldig härskare.

VÄRDE FÖR FÖRETAGET

De företag som hinner med tåget kommer genomgå stora förändringar, både i intäktsmodeller och marknadsandelar. Den CIO som är med och driver förändringen kommer kunna redovisa enorma vinster i form av sparade arbetstimmar, lägre kostnader och ökade intäkter.

KOKHET ARBETSMARKNAD

Året är 2017 och den rätte CIO kan numera rädda företag som inte satt i första kupé. Med rätt kunskaper och dokumenterade erfarenheter kommer du att kunna välja både arbetsgivare och lönekuvert.

SÅ HÄR GÖR DU

  • Aktivera IO-rollen (läs inlägg här)

  • Fyll din portfolio med möjliga microprojekt som du mäter och prioriterar med ROI

  • Börja arbeta i mätbara microprojekt

  • Bygg din portfolio i sparade kronor, sparad arbetstid, sparad miljö och nya intäkter

  • Säkerställ kvalitet i din portfolio (och förankra dina framgångar internt) genom att få formell sign-off i ledningsgruppen för varje slutfört microprojekt

VARFÖR DU SKA GÖRA DET

Den nya generationen av CIOs (eller vad vi nu kommer att kalla det) kommer att vara extremt attraktiva att anställa. Du kommer tryggt kunna gå från företag till företag och fylla din portfölj med lönsamt genomförda microprojekt samtidigt som du verkligen gör skillnad för dina arbetsgivare. Du räddar företag, kollegors jobb och deras familjers nattsömn.

Den nya generationens CIO kommer vara en superhjälte. 

New Call-to-action

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

5 tips för att hänga med i IT-utvecklingen!

Hur kan man hålla sig uppdaterad på det senaste inom digitalisering och IT? Nedan får du fem tips på hur du bättre kan hänga med!
Läs artikeln

3 frågor om digitalisering till Ann Hellenius, CIO på Stockholms Stad

Den 28 januari 2016 fick Stockholm Stad ta emot priset som Most Innovative City på The Swedish Mobile Awards. Jag älskar digital innovation och ...
Läs artikeln

Varför du ska lyssna på 6-åringen (ledtråd: din kommande IT-chef)

I Ericssons Mobility Report spås det att 90 % av alla världens människor över 6 år kommer att ha en mobiltelefon år 2020. Så när vi väl kommer fram ...
Läs artikeln