Den digitala drogen

Att vara uppkopplade kan alltså ge oss möjlighet att till fullo slappna av, till skillnad ifrån att göra oss mer stressade.
Lästid: 4 min
Rebecka Birgersson
Tillbaka till bloggen

Finns det en fara i att alltid vara uppkopplad?

det är en fråga som debatterats länge och som fortfarande är väldigt aktuell. Hör vi av oss till någon och inte får svar inom en timme så undrar många ifall den andre är arg eller ifall det har hänt något.

Det finns ett allmänt antagande, framförallt bland den yngre generationen, att är man inte tillgänglig och uppkopplad så är det något som är fel. Majoriteten av dagens uppkopplade människor har sin mobil med sig konstant och känner en oro när den inte finns synligt till hands. Jag kan själv känna igen mig i situationen när vi sitter hemma i soffan och jag säger ”vart är min mobil?” och börjar leta efter den, jag vet att den är någonstans i soffan men jag ser den inte och känner därför ett behov av att hitta den.

Går vi sedan till arbetslivet så har nya begrepp myntats så som att ”Vobba”

SVT Nyheter publicerade i början av året en undersökning på ett hundratal studenter som visar att mobilabstinens ger höjt blodtryck, deltagarna i undersökningen presterade också avsevärt mycket sämre på de kognitiva testerna när de inte fick ha sina telefoner nära sig. Det visar att oron över att inte vara tillgänglig har tagit steget längre till att ge faktiska fysiska besvär hos oss.

Det har även publicerats artiklar som visar att barns anknytning blir sämre för att mammor bara tittar på sina mobiler medan de ammar istället för att möta barnets blick. Går vi sedan till arbetslivet så har nya begrepp myntats så som att ”Vobba”, att föräldrar som är hemma med sjukt barn arbetar parallellt istället för bara vara hemma med barnet. 

Att vara uppkopplad har målats upp som en digital drog som ger oss abstinensbesvär när vi inte är tillgängliga, men är detta verkligen något som påverkar oss negativt eller är det bara ett samhällsskifte? I Sverige dricker vi nästan mest kaffe i världen, det ger oss en uppiggande effekt med vi vet också att det gör oss beroende och att vi får abstinensbesvär om vi skulle sluta. Trots detta ses kaffedrickande som helt normalt och vedertaget, det finns dessutom vissa som menar på att kaffedrickande har positiva hälsoeffekter.

Att vara uppkopplade kan alltså ge oss möjlighet att till fullo slappna av, till skillnad ifrån att göra oss mer stressade.

Går vi tillbaka till vårt behov av att vara tillgängliga, så kan många känna sig mer avslappnade på semestern om de har mobilen i närheten eftersom vi då vet att om något händer så kan andra nå oss. Att vara uppkopplade kan alltså ge oss möjlighet att till fullo slappna av, tillskillnad ifrån att göra oss mer stressade. Att alltid ha mobilen nära till hand gör också att vi kan kommunicera mer med varandra och vara sociala på ett nytt sätt.

Så, är den digitala drogen ett lyckopiller som gör oss mer sociala och lugna? eller kommer den ge oss högt blodtryck och göra oss mer inåtvända? Hur vi påverkas kommer med största sannolikhet vara väldigt individuellt beroende på hur stressade vi blir av att alltid vara tillgängliga. Av största vikt är att arbetsgivaren här tar ett ansvar med tydliga kommunikationspolicys för hur/när vi bör vara tillgängliga för våra kollegor. Detta för att skapa riktlinjer som anställda kan luta sig mot och känna sig trygga i, för att på så sätt minska stress och oro kring när de behöver vara nåbara.

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

App app app, det där får du göra själv!

Efterfrågan på företagsanpassade mobilappar i slutet av 2017 kommer att vara fem gånger så stort som utbudet.
Läs artikeln

Framtidens mobila strategi

Vi måste våga ta steget och tänka mer mobilt, det är inte förrän vi tänker ”bara mobilt” som vi verkligen kan se möjligheterna och börjar introducera ...
Läs artikeln

Vad googlades? topplistan för 2015

De flesta av de populära googlingarna 2015, både i världen och i Sverige, kan antas handla mer om nöje och underhållning än om fakta (kändisar, spel ...
Läs artikeln