2 digitala utmaningar för HR

Hanteras er flora av digitala arbetsverkyg redan idag som en del av ert employer brand? Har er HR-avdelning digital kompetens och utgår utvecklingen av er digitala arbetsplats från medarbetarna och inte tekniken?
Lästid: 3 min
Alexander Larsson
Tillbaka till bloggen

I en tid där utvecklingen går snabbare än någonsin förändras också ansvarsfördelningen i många företag.  HR beskriver ofta sin roll som ansvarig för att strategiskt attrahera rätt medarbetare, utveckla talangerna, coacha ledarskapet och skapa välmående på arbetsplatsen. Men vilken kompetens krävs i en HR-grupp, och vad blir HRs roll, när arbetsplatsen blir digital?

Här kommer två saker som jag tycker alla HR-grupper ska prata om redan nu:

Det digitala erbjudandet är en stor del av den nya arbetsplatsen...

Många av era medarbetare, eller potentiella medarbetare, är idag extremt moderna IT-konsumenter. Privat använder de flesta någon form av digital lagringstjänst, trådlösa enheter, sociala tjänster och andra typer av digitala verktyg för att göra livet enklare eller mer intressant. Utmaningen idag är att de flesta, när de då kommer till sin arbetsplats, hamnar i en nedgraderad miljö där man skickas tillbaka många år i tiden.

Att kunna nå sina arbetsverktyg oavsett tid eller plats är idag inte en fördel, det är en förutsättning. Utöver "basic needs", som nåbarhet och flexibilitet, har arbetsgivares systemflora och arbetsverktyg dessutom blivit en stor del av både företagets Employer Brand och möjlighet att få medarbetare att stanna, trivas och utvecklas.

... och den kräver nya synsätt och metoder

65 % av tjänstemännen i Sverige säger idag att de inte överhuvudtaget har fått vara med och påverka, eller ens blivit tillfrågade, när det gäller val av digitala stöd i arbetet. IT idag handlar inte om teknik, den  handlar om användarupplevelser. Kunskapen om interaktionen mellan människa och teknik är helt avgörande när det gäller val av digitala verktyg, om de inte ska skapa en ökad digital stress.

Vi brukar säga att en bra förändring är genomförd på användarnas villkor men med målet om att uppnå organisationens mål.

Hur gör ni?

Hanteras er flora av digitala arbetsverkyg redan idag som en del av ert employer brand? Har er HR-avdelning digital kompetens och utgår utvecklingen av er digitala arbetsplats från medarbetarna och inte tekniken?

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

Svante Randlert - "förändringskultur istället för strukturer för förändring"

Rätt människa på rätt plats som vet vad de ska göra och älskar att göra det. Läs tipsen från Svante Randlert i vår intervju.
Läs artikeln

Intervju med Heléne Lidström, Författare till "Det nya arbetslivet"

Intervju med Heléne Lidström, författare till Det Nya Arbetslivet. "Ledningen behöver vara med på det och agera förespråkare och förebilder i ...
Läs artikeln

3 viktigaste 2017. Vad är DW, BOT och AI?

Vill du veta vilka trender du måste hänga med på 2017? ta en titt på dessa områden för er digitala arbetsplats.
Läs artikeln