Hur tiden revolutionerade klockan

Kraften i att återuppfinna och tänka utanför boxen. Kan vi gissa vad klockan kommer innebära om 5år? Vad tror du?
Lästid: 4 min
Ali Malek
Tillbaka till bloggen

Stockholm Internet of Things

Jag läste för några månader sedan flera artiklar om att några biltillverkare har börjat arbeta med prototyper på klockor som är kopplade ihop med ens bil. Man ska med hjälp av sin klocka kunna styra sin bil. Hela idén var som tagen ur en James Bond-film.

I korthet handlar det om att du t.ex. kör fram till din uppfart, gallerian, hotell etc. och kliver ur din bil. Bilen åker sedan själv runt på parkeringen och skannar efter lediga platser, andra bilar och trafikanter tills den hittar en plats och parkerar.

Du kan i din klocka se vart bilen står parkerad och bilen känner till GPS koordinaten där du klev ur bilen samt vart du befinner dig i nuläget. Detta innebär att när du har handlat färdigt och börjar gå mot entrén startar bilen och kör fram. Jag vet vad du tänker;

 - Det där låter ju som science fiction.

Ja min vän, då kan jag upplysa dig om att framtiden redan är här. Självkörande bilar.

Innan konsumentmobilen började ta över marknaden hade alla en klocka. Man behöver ju veta vad klockan är. Jag var själv en av dem som tog av mig klockan när jag fick min första mobil. Det var ju så lätt att se tiden på displayen trots att den endast rymde en rad och tolv tecken.

Sedan dess har klockor varit till för den ”äldre” generationen och för dem med lite mer intresse för accessoarer.

I dagarna har Apple gjort de dem gör bäst. Tagit något gammalt och presenterat det på ett helt nytt sätt. I slutet på april kommer Apple Watch (AW) ut på marknaden. Inte helt oväntat är det redan stora förväntningar på hur en nygammal uppfinning ska förenkla vardagen. Förutom att det är en klocka som går att skräddarsy både fysiskt och vad som visas displayen så är det även en telefon och en hälsopryl. Du kan ta emot och prata i klockan, kolla kalender, väder, hjärtfrekvens och väldigt väldigt väldigt (observera att det var tre väldigt) mycket mer. BMW kommer även släppa en APP till AW där du kan se och kontrollera flera olika parametrar som t.ex. låsa upp bilen, kontrollera laddning, slå på luftkonditioneringen med mera.

Detta har fått mig att tänka på att det kanske finns tre lärdomar att ha i åtanke:

1. Vi kanske inte alltid behöver uppfinna något nytt för att lösa våra problem, vi kanske kan använda det vi har på ett mer kreativt sätt.

2. Om något så visar ny teknik hur viktigt det är med kommunikation mellan systemen. Det är väldigt viktigt att varje system fungerar för sig självt men synergieffekterna av flera enheter är en morot som är värd att eftersträva.

3. Vill vi som företag vara BMW och Apple som vågar ligga i framkant med ambitionen av att ta större marknad, vara innovativa och ledande eller vill vi vara Saab och Nokia som båda inte kunde tänka utanför boxen och idag varken ses eller hörs.

Appen från BMW är ett exempel på detta: När iPhone kom 2007 var det en mailklient, webläsare, en ipod och en telefon. Idag är den en gps, hälsoverktyg, videotelefon, bärbart playstation, beställa mat, taxi, boka bord och i princip allt annat vi kan tänkas behöva. Vad är klockan om 5 år? Vem kunde ens gissa att man skulle kunna göra allt det vi idag gör med våra mobiltelefoner för 5 år sedan.

Kan vi gissa vad klockan kommer innebära om 5år? Vad tror du?

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

IoT: hot eller möjlighet?

Vad betyder teknikbegreppet Internet of Things och hur ser framtiden ut? I det här blogginlägget får du ta del av praktiska exempel och ...
Läs artikeln

Coolifiering genom teknik - vår planets räddning?

Teknik är svaret på så många frågor idag. Är det även svaret på hur vi ska rädda vår planet?
Läs artikeln