3 viktigaste 2016. Vad är IM, BOT och AI?

Att som företag, CIO eller VD välja att sätta sin organisation i en teknisk miljö som möjliggör Robotkollegor, AI och enklare kommunikation är inte bara lönsamt, vi står inför ett paradigmeskifte som kommer slå hårt mot de företag som inte är först ut.
Lästid: 5 min
Fredrik Ljungdell
Tillbaka till bloggen

Robotar och artificiell intelligens i arbetet

  • 2018 kommer över 20% av allt material som produceras på arbetsplatsen, rapporter, mötesprotokoll och säljmaterial vara författat av Botar. - Gartner
  • 2016 kan vara året som ger företagen som vågar vara early adopters en fullständigt orättvis fördel jämte sina konkurrenter. - UCIT

IM - Instant messaging

IM står för instant messaging och omfattar alla databurna meddelandeapplikationer i dator, web och mobilen. Från 90-talets IRC och ICQ till dagens Whatsapp och Facebook Messenger. IM har aven gjort intåg hos företag och först (och störst) är Slack med sin IM baserade plattform. En universal chattfunktion som hanterar text, bild och alla filformat minimerar intern mailtrafik, ökar sökbarheten och sparar mycket tid.

IM skapar i min mening den vackraste och enklaste användarupplevelsen, det är 100 % användarfokuserat och det finns en enorm potential i det enkla och naturliga gränssnittet som bygger på ett samtal, något vi bemästrat i mer än 60 000 år.

Det finns flera startups som helhjärtat fokuserar på IM som användargränssnitt, en spännande framgångssaga är GoButler som erbjuder personliga assistenter on demand och de bär hela sina affär på iMessage och SMS. De har sedan starten fått en lavin av nya konkurrenter som fått upp ögonen för kraften i att äga användargränssnittet, precis som Magic och Vesper.

BOT - Digital medarbetare

En BOT är en mjukvara som lever i IM-miljön och tar över repetetiva uppgifter från människor. Svara på återkommande frågor eller genomföra uppgifter som att boka biljetter, beställa mat eller sammanställa information från flera källor är bara några saker.

Facebook messenger som numera inte kräver ett facebook-konto låter företag chatta direkt med sina kunder och sälja direkt i chatten. Facebook satsar stort på automation med botar, deras Project M har gått under radarn sedan sommaren 2015 och är förra årets största kända satsning på att pusha ut Botarna till den breda publiken.

Det som Botarna har gemensamt är att deras naturliga hemvist är IM. Vi chattar med dem som om vi chattade med en vän eller kollega och de utför de uppgifter vi själva eller någon annan har lärt dem. Precis som Apple en gång skapade App-ekonomin är Slack de som skapar Bot-ekonomin. Idag finns det ett hundratal Botar att välja på som du installerar med ett klick.

Vi själva använder brobot för att övervaka trafiken på vår hemsida, dbot som lyssnar av vår internettrafik för skadliga länkar och malware, howdy för att leda morgonmöten och följa upp med säljarna efter varje möte och birdly som gör våra reseräkningar åt oss. Vi räknar med att vi redan nu sparar ungefär 10 timmar per person och månad med hjälp av våra robotkollegor.


AI - Artificiell Intelligens

AI står för Artificell Intelligens och det är långt kvar innan vi når sci-fi nivå, men redan nu kommer vi långt med hjälp av Machine Learning och Big Data. När AI gör intåg kommer användargränssnittet vara IM och Röstmeddelanden där IM kommer vara det första steget. Då är det lämpligt att som företag finnas på rätt plats tekniskt.

Ett spännande AI-företag är Malmöbaserade Leadwizards som lyssnar på ert CRM system efter framgångsrika affärer och söker aktivt genom över 100 lämpliga källor, även facebook, för att förstå vilka företag och personer som köper av dig och söker upp fler liknande prospekts.

Att som företag, CIO eller VD välja att sätta sin organisation i en teknisk miljö som möjliggör Robotkollegor, AI och enklare kommunikation är inte bara lönsamt, vi står inför ett paradigmeskifte som kommer slå hårt mot de företag som inte är först ut.

UCIT har hjälpt företag att ställa om till den nya användarfokuserade ITn sedan 2009 och vi har både kunskapen och resurserna för att hjälpa er att ta klivet in i framtiden.

Vill du läsa spaningen för 2017? du hittar den här.

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

Skillnaden på Artificiell Intelligens, Machine Learning och Deep Learning

I det här inlägget reder vi ut likheter och skillnader mellan begreppen AI - Artificiell Intelligens, Machine Learning och Deep Learning.
Läs artikeln

IoT: hot eller möjlighet?

Vad betyder teknikbegreppet Internet of Things och hur ser framtiden ut? I det här blogginlägget får du ta del av praktiska exempel och ...
Läs artikeln

Coolifiering genom teknik - vår planets räddning?

Teknik är svaret på så många frågor idag. Är det även svaret på hur vi ska rädda vår planet?
Läs artikeln