IoT: hot eller möjlighet?

Vad betyder teknikbegreppet Internet of Things och hur ser framtiden ut? I det här blogginlägget får du ta del av praktiska exempel och framtidsfunderingar.
Lästid: 3 min
Laura Zacharias
Tillbaka till bloggen

Internet of Things, eller Sakernas Internet, började som en trend inom teknikvärlden som idag förekommer i de flesta branscher. Begreppet bygger på principen att maskiner och fysiska ting kan kommunicera med varandra och omvärlden över internet genom sensorer som samlar, sparar och analyserar data.

Allt kan kopplas upp

IoT gäller alltså inte endast enheter som i grunden är datadrivna så som smartphones, tablets och smartwatches utan kan också överföras till hushållsapparater, fordon och till och med människor (!). Tack vare internet, kan IoT-produkter dela och ta emot information och därför ofta kontrolleras var som helst ifrån. 

IBM förutspår att 34 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade mot Internet år 2020 och att 24 miljarder, alltså majoriteten av dessa, kommer att utgöras av IoT-produkter snarare än traditionella, datordrivna enheter. Enligt uppgifter från RS Components kommer 13 miljarder hushållsapparater, 3,5 miljarder navigationssystem i våra bilar och 646 miljoner hälsoenheter, inklusive hjärtmonitorer inuti människor, 2020 vara anslutna till internet.

IoT i praktiken

Men vad betyder det här i egentligen för oss vanliga dödliga? Jag har samlat några coola exempel från hälsoindustrin, uppkopplade hem, infrastruktur, miljö och transport som illustrerar framtidens IoT i praktiken.

  1. Vägar som mäter och registrerar vägens skick, sänder ut information i fall underhåll krävs och kommunicerar med fordon för att varna förare vid riskabla vägunderlag.
  2. Fordon som kommunicerar med varandra för att undvika krockar. Eftersom fordonen känner av varandras position behövs dessutom betydligt mindre distans mellan två fordon. Det kommer i sin tur att minska bilköer vilket sparar tid och minskar utsläpp.
  3. Hälsoenheter som mäter tillståndet på hemmaboende patienter och meddelar läkare och familj vid förändringar i hälsotillståndet.
  4. Tablettaskar som öppnas när det är dags för sjuka att ta sin medicin och meddelar läkare eller familj om tabletterna inte har blivit tagna.
  5. Kylskåp som beställer nya varor när de börjar ta slut.
  6. Tomma parkeringsplatser som kommunicerar med din bil och visar vägen.
  7. Trafikljus som anpassas efter trafikflödet...

...och mycket mer!

False sense of security?

Det finns bevisligen stora fördelar att hämta när det kommer till ökad produktivitet, minskad miljöpåverkan, färre antal trafikolyckor och bättre livskvalitet men samtidigt öppnar IoT upp för många säkerhetsfrågor. När saker kopplas upp mot internet betyder det att de blir sårbara och potentiella måltavlor vid hackerattacker och informationsspridning. Och vad händer egentligen när bilar, hus och ja, allt möjligt kan hackas och det dessutom blir svårare spåra enheter som använts vid överbelastningsattacker?

 

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

Coolifiering genom teknik - vår planets räddning?

Teknik är svaret på så många frågor idag. Är det även svaret på hur vi ska rädda vår planet?
Läs artikeln

3 anledningar till varför du ska upprätta en digital strategi!

Varför ska du upprätta en Digital Strategi och hur gör man för att den ska hjälpa er att nå bolagets affärsmål?
Läs artikeln

Vad är egentligen en digital strategi?

Vad är en Digital Strategi? hur skriver man en sådan och hur ser man till att verksamheten får ut så mycket som möjligt av den Digitala Strategin?
Läs artikeln