Coolifiering genom teknik - vår planets räddning?

Teknik är svaret på så många frågor idag. Är det även svaret på hur vi ska rädda vår planet?
Lästid: 4 min
Josefine von Uthmann
Tillbaka till bloggen

Leo informerar

Jag såg nyligen på SVTs Gomorron att Leonardo DiCaprio, eller Leo som jag och hans närmaste kallar honom, är nominerad till ett pris från Naturskyddsverket för en dokumentärfilm han har gjort. Filmen heter "Before the flood" och i den reser Leo runt i världen och besöker platser där naturen har förändrats och förstörts, för att se om det finns någonting vi kan göra åt situationen. Han träffar även ett antal kända personer för att diskutera klimatet i världen idag, som Barack Obama, Påven och svenska miljöprofessorn Johan Rockström som ger filmtittarna en kunskapsuppdatering om det hot människan utgör för planeten. 
 
Johan Rockström är även gäst hos Gomorron när jag sitter och tittar den här regniga torsdagsmorgonen. Han pratar, förutom om Leos film, om hur vi människor har ett etiskt och moraliskt ansvar för miljön och att vi inte längre kan blunda för det vi gör med vår planet. Utmaning är att få folk engagerade för miljön när det vi gör idag inte får direkta konsekvenser men sätter igång irreversibla förändringar som påverkar kommande generationer.
 

Teknik för engagemang 

Så frågan är hur engagemang skapas, hur får man människor idag att verkligen bry sig om miljön och går det ens? Ja, både Johan och Leo menar att det går att engagera - genom teknik.
 
Och jag håller med dem. Miljöengagemang idag innebär inte att man måste kliva tillbaka i utvecklingen och uppoffra någonting utan tvärt om. Miljöengagemang idag är coolt! Miljövänliga och tekniska lösningar och uppfinningar går idag hand i hand. Det är avancerade lösningar som bra för miljön, plånboken och samvetet.
 
Ta till exempel självkörande bilar. Hur coolt är det inte om hela vårt transportnät i Stockholm skulle vara uppkopplat av elbilar som kör själva genom att kommunicera med varandra. Luften skulle bli renare, köerna försvinna, olyckorna minska, minskade bränslekostnader osv osv. 
 
Ego-boost 

Här måste jag får skryta lite om oss på UCIT för vi är duktiga på att framställa teknik och utveckling som någonting coolt. Två av våra värderingar är Inspirerande (vi gör någon annans dag) och Utmanande (vi utmanar valda sanningar). Ett sätt som vi efterlever dessa värdringar på, kopplat till coolifieringen av teknik, är att vi håller #futuresessions. Det är seminarier där vi pratar om ny teknik och utveckling samt hur dessa påverkar oss, vår vardag och vårt arbetssätt. Och miljöpåverkan är självklart ett stort inslag i denna påverkan. 
 
Dags att se det coola
 
Vi människor har svårt att tänka långsiktigt så om vi ska kunna bry oss om vår planet och det vi gör idag räcker det inte att bara informera oss om situationen. Vi måste återanknyta till planeten och det gör vi genom teknik och digitalisering. 
 
Det är coolt att vara miljövänlig - alla måste bara förstå det! 
 
Vill du också bli insiprerad och utmanad av oss på UCIT och kanske se ännu tydligare hur coolt det är med teknik, kom på en av våra #futuresession.
 
anmäl dig till Futuresession
 
 

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

IoT: hot eller möjlighet?

Vad betyder teknikbegreppet Internet of Things och hur ser framtiden ut? I det här blogginlägget får du ta del av praktiska exempel och ...
Läs artikeln

3 anledningar till varför du ska upprätta en digital strategi!

Varför ska du upprätta en Digital Strategi och hur gör man för att den ska hjälpa er att nå bolagets affärsmål?
Läs artikeln

Vad är egentligen en digital strategi?

Vad är en Digital Strategi? hur skriver man en sådan och hur ser man till att verksamheten får ut så mycket som möjligt av den Digitala Strategin?
Läs artikeln