Botarna som utvecklas för att förstå dig bättre

Microsoft har skapat ett ramverk ”Microsoft Bot Framework” så att vem som helst kan bygga sina egna Botar till bl.a. Skype, KiK, Telegram, Slack, sms, mail och webben.
Lästid: 2 min
Fredrik Ljungdell
Tillbaka till bloggen

UCIT - Microsoft keynote build 2016

I januari skrev jag ett inlägg om hur jag ser den digitala utvecklingen de närmsta åren och under de häftiga utbildningar vi haft under q1 har vi pratat mycket om samma spaning tillsammans med offentliga och privata beslutsfattare inom IT, digital och kommunikation. Många känner att det är lite väl futuristiskt och ganska vilda påståenden. Så nyligen fick jag en riktig egoboost när Microsoft höll sin Keynotekonferens Build 2016.

Microsoft har skapat ett ramverk ”Microsoft Bot Framework” så att vem som helst kan bygga sina egna Botar till bl.a. Skype, KiK, Telegram, Slack, sms, mail och webben. Det är ingen nyhet i sig då Slack har ett färdigt BotKit som används flitigt och de flesta organisationer som använder Slack redan idag har en eller flera digitala medarbetare, så kallade "Botar". (Vi själv har kommit upp i sju Botar som sköter allt från tidrapportering och stand-up-meetings till att mäta medarbetarnöjdhet och schemalagda möten.)

UCIT - Cortana Machine Learning

Att det nu är Microsoft som står bakom kommer troligt hjälpa till för att få med tvivlarna på tåget i ett tidigt skede. Den stora nyheten är att Microsoft utöver att skapa ett nytt BotKit samtidigt har skapat ett AiKit som bygger på Cortana, som i sig innebär "kognitiva mikro-tjänster” - små skopor av färdigpaketerad intelligens som ger Botar förmågan att förstå. Läs det igen. Det är stort. Riktigt stort.

Redan vid lansering finns 22 paket som bland annat kan förstå talad röst, förstå vad som menas om man skiver slangord eller förkortningar, till och med förstå vad som finns på bilder och rörlig video(!). Och i bakgrunden går Cortanas Machine Learning som hela tiden förbättrar intelligensen och förmågan i alla paketen.

Det verkar som att framtiden redan är här, eller hur? Bilder lånade av fantastiska The Verge.Se hela live-bloggen här.

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

Skillnaden på Artificiell Intelligens, Machine Learning och Deep Learning

I det här inlägget reder vi ut likheter och skillnader mellan begreppen AI - Artificiell Intelligens, Machine Learning och Deep Learning.
Läs artikeln

IoT: hot eller möjlighet?

Vad betyder teknikbegreppet Internet of Things och hur ser framtiden ut? I det här blogginlägget får du ta del av praktiska exempel och ...
Läs artikeln

Coolifiering genom teknik - vår planets räddning?

Teknik är svaret på så många frågor idag. Är det även svaret på hur vi ska rädda vår planet?
Läs artikeln