Ta alltid ut segern i förskott

Vi vet alla att vårt kroppsspråk påverkar vad andra tycker, tänker och känner om oss. Vi drar även slutsatser utifrån andras kroppsspråk som vem vi ska anställa eller gå på date med.
Lästid: 4 min
Josefine von Uthmann
Tillbaka till bloggen

Josefine von Uthmann UCIT
I november förra året skulle jag på en jobbintervju. Det är en situation många känner igen sig i och många delar därför gärna med sig av tips på hur man ska lyckas med intervjun. Ett extra lustigt tips jag fick var att göra segergester framför spegeln precis innan intervjun. Det skulle tydligen göra så att jag blev mer taggad och presterade bättre. Jag tackade för detta och alla andra tipsen men avfärdade dem, inte behövde jag något sådant. Men så kom intervjudagen och även nervositeten. Jag började desperat tänka igenom de tips jag tidigare avfärdat. Då poppade segergest-tipset upp i mitt huvud och jag sprang in på toaletten och började ljudlöst fira...

Vikten av vårt kroppsspråk

Häromdagen stötte jag på ett TED-talk som handlade om just detta med kroppsspråk. Det heter ”Ditt kroppsspråk formar vem du är” med socialpsykologen Amy Cuddy, du kan kolla på det här. Vi vet alla att vårt kroppsspråk påverkar vad andra tycker, tänker och känner om oss. Vi drar även slutsatser utifrån andras kroppsspråk som vem vi ska anställa eller gå på date med. Kroppsspråk är alltså viktigt för andras uppfattning om oss, men Amy Cuddy förklarar hur vårt kroppsspråk även är viktig för oss själva och påverkar vår egen uppfattning om oss själva.

Lura ditt psyke med kroppsspråket

Cuddy förklarar att jag kan ”lura” mitt psyke till att känna mig mer mäktig (powerful) med hjälp av mitt kroppsspråk. Hon förklarar ett antal experiment som visar att personer genom som ställt sig i mäktiga poser ökade sina nivåer av testosteron och minskade sina nivåer av stresshormonet kortisol. En person som känner sig mäktig har just höga halter testosteron och låga halter kortisol. Mäktiga poser är när man gör sig stor och tar plats. Ett typiskt exempel är en segergest där man slänger armarna i luften. Förändringarna i hormonnivåerna Coddy kunde se bevisar alltså att psyket kan luras av kroppsrörelser, vi kan känna oss mätiga efter några rörelser även om vi inte gjorde det innan.

I ett annat experiment ansåg en observationsgrupp att personer som gjort mäktiga poser presterade bättre på arbetsintervjuer än de som gjort förminskande poser. Dessutom kopplades inte prestationen till vad personerna sa på intervjun utan framförallt var det deras närvaro  som var bättre än de som inte gjorde mäktiga poser innan intervjun. Förutom bättre närvaro bedömdes dessa personer även ha högre passion, entusiasm, vara mer fängslande, bekväma, autentiska och självsäkra.

Kroppsspråket gör dig framgångsrik

Dessa är egenskaper som jag antar att många vill bli förknippade med. Genom att få oss själva att känna oss mer mäktiga så kommer andra tycka att vi utstrålar dessa egenskaper och vi kan bli mer framgångsrika. Framgångsrika eftersom vi uppfattas som bättre och därmed kanske får de jobben vi söker eller blir utbjudna på de dejter vi vill. Vi borde alltså alla börja göra mäktiga poser inför sociala situationer där vi ska bli bedömda. Med andra ord, gå in på toaletten och ta ut segern ordentligt i förskott genom att fira och göra segergester. Genom att ta ut segern i förskott ökar du chanserna att det faktiskt blir en seger i slutändan. Blir det trots allt inte en seger var du i alla fall glad och kände dig mäktig tills du fick det negativa beskedet!

Och just det ja, min jobbintervju då? Det gick toppen, jag fick anställningen och kanske var det tack vare segergesterna jag gjorde på toaletten minuterna innan - även om jag inte har förstått det förrän nu!

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

Share the love! 18 Instagram-konton att inspireras av

Strålande sol och sommar betyder inte idag att man ska lägga bort mobilen! Här är lite tips på hur ni kan sprida glädje och inspirera med hjälp av ...
Läs artikeln

Vad jag lärt mig om innovation och team-kreativitet

Hur får man ett team att samarbeta, öka kreativitet och innovationsförmåga. Låt oss titta lite på vad forskningen säger om innovation och kreativitet ...
Läs artikeln