Teknik-Narnia: min första månad på UCIT

Reflektioner över min första månad på UCIT. Att precis ha öppnat garderobsdörren på väg ut i Teknik-Narnia - mycket okänt, lite läskigt men mest spännande.
Lästid: 4 min
Laura Zacharias
Tillbaka till bloggen

Att börja på ett nytt jobb är lite som att ta steget och flytta ihop med en partner. Hur väl ni än tror er känna varandra, är det svårt att förbereda sig och förutse vad som komma skall. Nu när den första förvirringen lagt sig och förälskelsen fortsätter att spinna vidare, känns det därför passande att ta en titt tillbaka och reflektera över min första månad tillsammans med UCIT.

Lost bland tekniska termer

När jag sökte till UCIT så stod det att ett teknikintresse var meriterande. Perfekt, tänkte jag som alltid sett mig själv som en digital och hyfsat teknikmedveten person. Jag har ju trots allt vuxit upp i en konstant ökande digital värld där tekniken står i centrum. Tji fick jag redan första dagen när jag matades med uttryck som aPaaS, AI, botar, IoT, MDM och "Saarvi, Haj!" Hmm.. eller hur var det nu? Just det! "Saarvi Haj" var ju bara ett skånskt uttryck för hejdå. Det är inte lätt att hålla reda på alla nya teknik-termer och samtidigt jobba med tre skåningar.


För min del, har jag förstås lärt mig otroligt mycket under den här månaden och självklart har flera frågetecken rätats ut. Samtidigt känns det lite som att jag precis har öppnat garderobsdörren och är på väg ut i Narnia - mycket okänt, lite läskigt men mest spännande. Tur då att man har hamnat på en arbetsplats med kollegor som fokuserar på teamwork och uppmuntrar till frågor, praktisk tillämpning och ständig experimentering för att hitta bättre lösningar på problem och uppgifter. För att inte glömma det språkmässiga utbytet som konstant äger rum! Redan efter min första arbetsvecka kändes min plats här självklar och det berodde dels på att jag redan den första dagen fick förtroende att gå in i projekt och börja arbeta och dels för att jag fick utrymme till att själv känna och prova mig fram med stöd från resten av teamet. 


Med UCITs vägledning

Trots att all information till en början kändes (och om jag ska vara helt ärlig fortfarande känns) rätt överväldigande för mig som är ny inom teknikbranschen påvisar det å andra sidan att det finns ett verkligt behov av de tjänster som UCIT erbjuder företag idag. Jag tror många anser sig veta både ett och annat om den digitala arbetsplatsens utveckling. Vi kommer ju över artiklar om digitalisering varje dag, provar ofta nya digitala produkter och i mångt och mycket är vi ju beroende av teknik för att få vår vardag att gå runt. Saken är den, att trots att man håller sig à jour, förbereds man sällan för framtiden och framför allt inte för vägen dit. Det finns med andra ord ett stort behov av rätt vägledning.  

På rätt väg

Jag läste någonstans att en duktig IT-medarbetare ska vara trespråkig, vilket innefattar:
1. kunskap om tekniken
2. kunskap om affärsmöjligheteterna som IT stödjer 
3. kunskap om verksamheten där IT ska användas

Från vad jag har sett, tror jag att det ligger någonting i det och jag ser fram emot att fortsätta utveckla mina kunskaper inom samtliga områden på UCIT.  Slutligen, a big shout out till alla mina nya kollegor, och till Google för all hjälp under dessa fyra veckor, utan er hade jag fortfarande känt mig som en fisk på torra land.


Saarvi, haj!


Förresten, om du vill hälsa mig på nya jobbet och samtidigt ta del av all expertis om framtidens digitala arbetsplats som finns samlad på UCIT kan du anmäla dig till nästa #futuresession här!

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar