Upphandla molntjänster: Utgå från användare, inte tekniken

Lösningen är lika enkel som uppenbar. Från och med nu på måndag lovar vi alla varandra att inte köpa några it-lösningar eller system innan man har pratat med de användare som skall leva med systemet.
Lästid: 2 min
Robin Vendel
Tillbaka till bloggen

Varje år gör Unionen en av de viktigaste undersökningarna för svenska arbetsplatser, de tar reda på hur bra Sverige är på att använda IT som stöd för ett effektivare, lönsammare och friskare näringsliv.

 

Svenska företag har ett stort och gemensamt problem

Rapporten är glasklar men inte munter, mer än 60 % av alla tjänstemän anser att IT-systmen som har införts på deras företag inte har varit väl förankrade idéer och så mycket som 20 % berättar att de behöver komplettera med egna lösningar (läs: Skugg-IT) för att genomföra sina arbetsuppgifter.

Unionen beräknar det direkta kostnaderna för produktivitetsbortfallet till 29,5 minuter per medarbetare och dag, motsvarande ca 14,5MDR per år bara för Unionens medlemmar. Om vi tar med andra indirekta faktorer som trivsel, arbetsglädje, stress och sjukfrånvaro blir summan betydligt högre.

 

Hur vi löser problemet

Lösningen är lika enkel som uppenbar. Från och med nu på måndag lovar vi alla varandra att inte köpa några it-lösningar eller system innan man har pratat med de användare som skall leva med systemet.

 

Hur vi gemensamt förändrar hur Sverige arbetar

Vi på UCIT har gjort användarcentriska IT-upphandlingar sedan Dackefejden och vi använder samma enkla process inför varje upphandling. Vi har döpt processen till UCIT Insights™ och den används flitigt av flera av Sveriges mest framåtlutade företag och organisationer.

Vi vill vara med och förändra hur Sverige arbetar och vet att ju fler vi har med oss på resan ju bättre kommer det bli.

Ladda ner vår Guide till behovsanalys för IT-upphandling, en tydlig beskrivning med stöddokument och mallar för hela vår process 'UCIT Insights'. I Guiden får du lära dig steg-för-steg om hur man får till en väl genomförd behovsanalys utan överdåd eller långbänkar.

Guide till behovsanalys för IT-upphandling

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

Hur bra känner du din organisation?

Det är med hjälp av digitaliseringen lätt att läsa om produkter, tjänster, ladda ner guider och verkligen sätta sig in i ett företags erbjudande ...
Läs artikeln

Upphandla molntjänster: Engagerade användare är nöjda användare

Genom att utföra workshops, medarbetarundersökningar och djupintervjuer med dina medarbetare kan du köpa in IT-system anpassade efter deras behov
Läs artikeln

Vikten av kärlek vid första ögonkastet

Det är inte stora marginaler man har att jobba för upplevelsen. Vi skapar vi oss nämligen en uppfattning av hemsidan väldigt snabbt, redan efter 50 ...
Läs artikeln