Vad är egentligen en digital strategi?

Vad är en Digital Strategi? hur skriver man en sådan och hur ser man till att verksamheten får ut så mycket som möjligt av den Digitala Strategin?
Lästid: 3 min
Rebecka Birgersson
Tillbaka till bloggen

Det är väldigt populärt att slänga sig med termer kring digitalisering och ibland känns det som att nästan allt skall vara digitalt. Att vara “digital” är ett begrepp som nästan har blivit lite urvattnat och breddats till att inkludera alla typer av initiativ bara de på något sätt kan kopplas till teknik. Men vad innebär digital egentligen?

 

Vart kommer ordet digital ifrån?

Ser vi långt tillbaka så kommer ordet digital ifrån engelskans ord digit  (siffra) som i sin tur kan härledas tillbaka till latinets digitus vilket betyder finger. Ordet digital har alltså sitt ursprung ifrån den gamla seden att räkna på fingrarna, men det handlar likväl om räkning med diskreta storheter, sådana som kan uttryckas med siffror. Även SAOL (Svenska Akademiens Ordlista) definierar ordet “digital” som “som avser siffror”.

 

En ny modern innebörd

Men ordet digital är ett adjektiv vars betydelse är kontextberoende, en kontext som har förändrats över åren. För mig så har termen breddats och tagit en ny vändning i sin innebörd. Från ettor och nollor så anser jag att nu att termen digital mer kan kopplas till det moderna uppkopplade samhället.

Denna breddade innebörd, har också skapat ett större behov för företag och organisationer att koordinera sina digitaliseringsinitativ på en högre nivå i verksamheten.

Jag tror att få ser gamla apparater och maskiner som digitala bara för att de innehåller teknik. Det är snarare de moderna prylarna, hemmen, etc. som anses vara digitala. Utöver detta ser jag även att begreppet digital har utvidgats till att inte bara avse enskilda ting, utan nu vill vi ha digitaliserade samhällen och digitala arbetsplatser. Begreppet “digital” innefattar nu mer än bara ett antal tekniska lösningar, det används som ett adjektiv som beskriver de
förmågor och möjligheter som dessa teknologier och system skapar.

Denna breddade innebörd, har också skapat ett större behov för företag och organisationer att koordinera sina digitaliseringsinitativ på en högre nivå i verksamheten.

 

Tolkning i kontexten strategi

I och med att begreppet “digital” vidgas, så vidgas även det område som den digitala strategin skall täcka. Ser vi till tolkningen av digital i kontexten för en digital strategi så uttrycker denna användandet utav IT för att öka användarnas prestation. I en digital strategi hamnar användarna i centrum, istället för tekniken, då strategin skall fokusera på hur de kan bli mer effektiva med hjälp av digital teknik.

En digital strategi är en plan för att strukturera digitaliseringsinitiativen som verksamheten har och fokuserar främst på slutanvändarna. Den skall utvecklas kontinuerligt enligt företagets interna och externa förutsättningar och bör ses som en del i den övergripande strategin.

 

New Call-to-action 

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

IoT: hot eller möjlighet?

Vad betyder teknikbegreppet Internet of Things och hur ser framtiden ut? I det här blogginlägget får du ta del av praktiska exempel och ...
Läs artikeln

Coolifiering genom teknik - vår planets räddning?

Teknik är svaret på så många frågor idag. Är det även svaret på hur vi ska rädda vår planet?
Läs artikeln

3 anledningar till varför du ska upprätta en digital strategi!

Varför ska du upprätta en Digital Strategi och hur gör man för att den ska hjälpa er att nå bolagets affärsmål?
Läs artikeln