Varför du ska lyssna på 6-åringen (ledtråd: din kommande IT-chef)

I Ericssons Mobility Report spås det att 90 % av alla världens människor över 6 år kommer att ha en mobiltelefon år 2020. Så när vi väl kommer fram till år 2020 så kommer vi inte längre hyra ut tonåringar utan det kommer snarare att vara 6-12 åringar som driver den nya tekniken, mobiliteten och innovationen framåt.
Lästid: 3 min
Robin Vendel
Tillbaka till bloggen
Lyssna på framtidens CIO och IT-chef

Nyligen träffade jag IT-chefen på ett stort Svenskt bolag som berättade att hans döttrar på 6 och 8 år ofta använde både läsplattor och telefoner till att läsa, skriva och lära sig nya saker på. När de sedan kommer till skolan måste de istället ta fram papper, penna och böcker och lägga undan de tekniska verktyg som de faktiskt får ut mycket av att använda för att man i skolan inte får använda varken läsplattor eller mobiltelefoner.

Jag har själv jobbat i IT- och Telekombranschen under en del år nu och när jag är ute och träffar nuvarande och potentiella uppdragsgivare händer det med jämna mellanrum att jag stöter på IT-miljöer vars bäst-före-datum minst sagt har passerat. Jag brukar lite skämtsamt tänka att vi borde skapa en tjänst som heter ”Hyr en tonåring” för att kunna släppa ut en människa i verksamheten som inte är färgad av gamla vanor i IT-branschens miljöer. 

När jag häromdagen tänkte lite djupare på detta så kom jag fram till att det nog ligger mer än bara ett skämt bakom detta. De flesta tonåringar har anammat ny teknik väldigt fort och de använder hela tiden tekniken som verktyg för att göra sitt liv enklare och bekvämare. Jag är rätt säker på att unga människor som inte är färgade av konservativa IT-miljöer nog hade kunnat vara till stor nytta för de flesta CIOs och IT-avdelningar. (läs mer om framtiden för CIOs och IT här)

Nu kanske ni tror att jag jämför lågstadieskolan med konservativa bolags IT-avdelningar och det är exakt det jag gör. För hur ska vi kunna främja innovation och utveckling när jag som slutanvändare inte får tillgång till och kan arbeta med de verktygen som passar bäst för mig eller den uppgift jag ska göra?

I Ericssons Mobility Report spås det att 90 % av alla världens människor över 6 år kommer att ha en mobiltelefon år 2020. Så när vi väl kommer fram till år 2020 så kommer vi inte längre hyra ut tonåringar utan det kommer snarare att vara 6-12 åringar som driver den nya tekniken, mobiliteten och innovationen framåt. Jag tror faktiskt att många blivande tonåringar redan idag hade kunnat bidra med stor nytta i många bolag genom sin attityd och orädsla för teknik.

Finns det en rädsla för det nya och är IT-branschen mer konservativ än vad man vill utgöra sig för att vara? vad tycker du?

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

5 tips för att hänga med i IT-utvecklingen!

Hur kan man hålla sig uppdaterad på det senaste inom digitalisering och IT? Nedan får du fem tips på hur du bättre kan hänga med!
Läs artikeln

3 frågor om digitalisering till Ann Hellenius, CIO på Stockholms Stad

Den 28 januari 2016 fick Stockholm Stad ta emot priset som Most Innovative City på The Swedish Mobile Awards. Jag älskar digital innovation och ...
Läs artikeln

CIO - Så dubblar du lönen till 2017!

Allt fler företag har valt att utesluta CIO ur ledningsgruppen (-34% sedan 2002), samtidigt som CIOs roll är viktigare än någonsin.
Läs artikeln