VD - Möt dina nya konkurrenter

Ni är ett IT-företag. Ju tidigare ni kan ställa om ert mind-set ju tidigare kommer ni kunna ta del av alla fördelar som kommer med den nya ITn.
Lästid: 5 min
Fredrik Ljungdell
Tillbaka till bloggen

Alla företag är IT-bolag

Jag jobbar på en otroligt spännande plats, precis mellan den nya ITn och Svenska beslutsfattare. Några gånger i månaden träffar jag ledningsgrupper och gör enkla men avgörande kunskapshöjande seminarier och workshops om vilka utmaningar och möjligheter som finns i den nya ITn. 


I detta inlägg sammanfattar jag de fyra mest spännande och verklighetsutmanande sanningarna:

Sanning 1: Ni är ett IT-företag 

Oavsett vad ni säljer, så är ni numera ett IT-företag. Säljer ni mekaniska industrivågar så är ni ett IT företag som råkar sälja just mekaniska industrivågar. Hyr ni ut sjuksköterskor till kommunen så är ni ett IT-företag som hyr ut sjuksköterskor till kommuner. Detta är en sanning för alla, utan undantag. Ju tidigare du som VD kan ställa om ditt eget mind-set och kan få din ledningsgrupp och styrelse att göra det samma ju tidigare kommer ni kunna ta del av alla fördelar som kommer med den nya ITn.

Sanning 2: Er största konkurrent har tre anställda

Detta är den jobbigaste sanningen. Men den är sann likväl. Scenario: i en källare söder om söder sitter tre grabbar och utvecklar en lösning som kommer slå benen av bemanningsbranschen, i en våning i stan sitter tre tjejer som kommer förändra hur retail fungerar. Och på samma gata som du bor, faktiskt en av dem som du brukar hälsa på, sitter en person i sitt vardagsrum och har precis knäckt koden för hur tung tillverkningsindustri kan nå en tidigare omöjlig kundgrupp. Detta händer. Det är inte stjärnskott eller mirakel. Alla dina värsta konkurrenter har två gemensamma nämnare:

1. De låter sig inte vara begränsade av gamla valda sanningar om sin bransch
2. De har valt att i första hand vara IT-bolag som råkar göra X, Y eller Z

För att göra det mer greppbart kommer här några kända exempel på hur det går när man inte är begränsad av gamla valda sanningar om sin bransch i kombination med den nya ITn:
  • Uber är världens största taxibolag, men de äger inte en bil.
  • Airbnb är världens största hotellföretag, men de äger inga fastigheter.
  • Alibaba är världens största retailbolag, men de har inget lager och äger inga produkter.
  • Svenskstartade Delivery Hero (onlinepizza i sverige) säljer 12 miljoner måltider i månaden, men äger inte en enda resturang.
Detta är de främsta orsaken till att du måste ställa om till IT-Företag mentalt och öppna upp för innovation genom hela er värdekedja. Det kostar ingenting att tänka annorlunda och det är en fantastisk övning för ledningsgruppen att göra tillsammans.

Sanning 3: Agerar ni inte först så gör någon annan det

  • 2017 är 25 % av din bransch utbytt. Helt nya spelare. Helt nya namn.
  • 2020 finns det bara två kvar i din bransch.
De som kommer gå vinnande ur tumultet är de som var först med att ställa om. Ställer du inte om nu så gör du det när dina konkurrenters omställning börjar påverka din affär och då kan det vara för sent.

Sanning 4: CIO är din viktigaste person i företaget just nu

Allt fler företag har valt att utesluta CIO ur ledningsgruppen, ta tillbaka rollen i gruppen, ifrågasätt er själva och ta vara på kunskapen hos er CIO. Hur skulle CIO lösa bemanning, försäljning, marknadsföring eller kundvård? CIO ger er nya perspektiv på era gamla roller. Läs här om hur du kan ta till vara på IT genom en tvärgrupp.

Ditt nästa steg

Nästa gång ni sitter ned tillsammans i ledningsgruppen, ställ frågan ”Om vi skulle vara ett IT-företag som säljer det vi säljer, hur skulle vi se ut då?". Sanningarna i detta inlägg är helt sanna, vill du veta mer om hur IT kommer att förändra just din bransch och vad du kan göra för att tjäna på situationen, prenumerera på bloggen eller slå en signal till oss så kan vi tillsammans ta nästa steg mot framtiden.

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

IoT: hot eller möjlighet?

Vad betyder teknikbegreppet Internet of Things och hur ser framtiden ut? I det här blogginlägget får du ta del av praktiska exempel och ...
Läs artikeln

Coolifiering genom teknik - vår planets räddning?

Teknik är svaret på så många frågor idag. Är det även svaret på hur vi ska rädda vår planet?
Läs artikeln

3 anledningar till varför du ska upprätta en digital strategi!

Varför ska du upprätta en Digital Strategi och hur gör man för att den ska hjälpa er att nå bolagets affärsmål?
Läs artikeln