Vilken bransch förändras härnäst med hjälp av ny teknik?

Frågan jag ställer både mig själv och er är: Vilken annan bransch tror ni kommer att förändras härnäst med hjälp av ny teknik och en ny grad av användarvänlighet?
Lästid: 3 min
Robin Vendel
Tillbaka till bloggen
photodune-8204416-flat-illustration-of-process-coding-and-programming-mobile-applications-for-devices-l-438072-edited

Aldrig förr har olika branscher förändrats och så fullständigt vänts upp och ner med hjälp av ny teknik och den digitala revolutionen. Låt mig ta ett exempel:
För ett tag sedan skrev en kollega ett inlägg om ett utvecklingsprojekt som börjat ta fram bilar som styrs med hjälp av din klocka. Men det är inte bara hur bilarna körs som förändras, även affärsmodellen för hur bilbranschen skapar lönsamhet börjar vändas upp och ner. En tjänst som imponerat på mig ordentligt är car2go som jag tror kommer förändra bilbranschen framöver.

Jag bor själv i Stockholm och har inte bil. Mestadels för att jag oftast inte behöver ha någon bil. När jag däremot behöver bil så hyr jag bil som tjänst per minut. Tack vare ny teknik och extrem användarvänlighet så betalar jag endast för den tiden jag använder bilen. Jag behöver inte tänka på parkeringsavgifter, bensin, försäkringar, sommar- och vinterdäck, service, reperationer, vägskatt eller vägtull. Idag finns det 240 bilar i Stockholm och car2go finns i 15 andra större städer i Europa. 

Jag är helt övertygad om att det kommer att dyka upp flertalet konkurrenter till car2go, alternativ med större bilar, ”lyxigare” bilar, för fler personer och för längre sträckor. Det kommer helt enkelt att vara mer tillgängligt och anpassningsbart efter vilka behov man har.

Om 5 år tror jag att det i storstäder kommer att vara vanligare att man hyr bil som tjänst än att man köper en bil. Kör man inte bil varje dag så kommer det bli billigare att använda den typen av tjänster än att köpa en bil och behöva tänka på allt som kommer därtill. Därför tror jag att bil-som-tjänst-konceptet kommer förändra bilbranschen.

Frågan jag ställer er är: Vilken annan bransch tror ni kommer att förändras härnäst med hjälp av ny teknik och en ny grad av användarvänlighet?
Kommer du exempelvis kunna hyra ett kylskåp fullt med mat men bara betala för det du äter? Att din matgrossist hela tiden ser till att det finns den typen av mat du vill ha i din kyl?

Låt oss veta vad du tycker!

Har vi rätt eller är vi ute och cyklar?

Prenumerera på artiklar

Relaterade artiklar

IoT: hot eller möjlighet?

Vad betyder teknikbegreppet Internet of Things och hur ser framtiden ut? I det här blogginlägget får du ta del av praktiska exempel och ...
Läs artikeln

Coolifiering genom teknik - vår planets räddning?

Teknik är svaret på så många frågor idag. Är det även svaret på hur vi ska rädda vår planet?
Läs artikeln

3 anledningar till varför du ska upprätta en digital strategi!

Varför ska du upprätta en Digital Strategi och hur gör man för att den ska hjälpa er att nå bolagets affärsmål?
Läs artikeln