Vad är Machine Learning?


Begreppet Machine Learning, eller maskininlärning, dyker ofta upp i samtal som kretsar kring big data och används inte sällan synonymt till Artificiell Intelligens(AI). Även om AI och Machine Learning är två besläktade begrepp så finns det vissa skillnader.

Gynnar alla branscher

Gynnar alla branscher

Användningsområdena kopplade till Machine Learning är idag branschöverskridande och fördelar finns att hämta för traditionella företag såväl som start-ups då Machine Learning gör det möjligt för företag att enkelt dra slutsatser från stora mängder kunddata och snabbt anpassa erbjudanden till nyfunnen information.

Sprunget ur AI

Sprunget ur AI

Machine Learning är ett forskningsområde som växt fram ur AI och bygger på idén att utveckla maskiners förmåga att självständigt förstå och hantera stora mängder data.

Ökad säkerhet

Ökad säkerhet

Med Machine Learning, samlas information som i längden kan användas för att eliminera falska alarm och upptäcka nya faror osynliga för det mänskliga ögat vid säkerhetskontroller på flygplatser, arenor och konserter. Förutom ökad säkerhet kommer processen bli effektivare och snabbare med tiden.

Så fungerar Machine Learning

Begreppet Machine Learning, eller maskininlärning, dyker ofta upp i samtal som kretsar kring big data och används inte sällan synonymt till Artificiell Intelligens (AI). Även om AI och Machine Learning är två besläktade begrepp så finns det vissa skillnader.

AI är samlingsnamnet på all mänsklig förmåga och intelligens som uppvisas av maskiner. Machine Learning å andra sidan, är ett forskningsområde som växt fram ur AI och bygger på idén att utveckla maskiners förmåga att självständigt förstå och hantera stora mängder data. Inom Machine Learning lär sig maskinerna utan att bli uttryckligen programmerade. Algoritmer används för att tolka och ta lärdom från dataset för att sedan skapa en uppfattning eller förutsägelse om något.

Machine Learning bygger därmed på idén om att träna maskiner till att utföra uppgifter genom att använda stora dataset och är därför oberoende av regelbaserad programmering. Med Machine Learning bygger datorer ut sitt inlärnings-dataset allt eftersom algoritmer utsätts för, bearbetar och analyserar ny information och blir därför smartare med tiden.

Trots att stora framsteg har gjorts, är Machine Learning inte i närheten av mänsklig kapacitet ännu. Vad Machine Learning dock redan gör extremt bra är att bearbeta obegränsade mängder data och utfall. Internet med otänkbara mängder information i kombination med ett konstant skapande av nya komplexa digitala dataset har därför ökat både potentialen och behovet av Machine Learning.

Vill du ta reda på hur ni kan komma igång med Machine Learning?

Med UCITs samlade kunskap kan vi hjälpa er att ta reda på hur ni skapar bättre digitala möjligheter. Låt oss vara med och ta er in i framtiden!

Se våra tjänster

Guide: Machine Learning


Till guiden